(klik hier voor een video)
Ghalia Benali
Ghalia groeide op binnen een artistieke familie in het zuiden van Tunesië. Vanaf haar kleutertijd werd ze door allerlei muziek en poëzie doordrenkt: Franse chansons, Egyptische en Indiase musicals, melodieën uit Syrië en Irak, de ‘tartil’, de gezongen lezingen uit de Koran, en de dichtkunst van Oum Kalsoum.Ze zingt met een ongelofelijke expressie en een sterke sensualiteit met een ietwat hese stem die aan je huid kleeft. Naast zangeres is ze ook danseres, actrice en beeldend kunstenaar.
Ghalia is geboren in Brussel in 1968. Op driejarige leeftijd vertrekt ze met haar familie opnieuw naar Tunesië waar ze verder opgroeit en studeert tot haar 21e. Reeds als kleuter zingt ze en doet ze Arabische en Indiase dansen op familiefeestjes.
Na haar wetenschappelijke opleiding in Tunis, komt ze in 1988 opnieuw naar Brussel om er in St. Lucas ‘Grafiek’ te studeren. Ze besluit in België te blijven en wil snel de melancholie van het paradijs van haar jeugd en het geluk dat ze daar kende, met het publiek delen. Door het zingen ontmoet ze ook andere even rijke en knappe culturen. Het is ook een manier om zichzelf beter te leren kennen en haar plaats te vinden binnen de verschillende culturen.
Ze zingt voor het eerst in de Amadeus te Brussel maar wordt snel op toernee uitgenodigd naar Portugal en Andalousië, waar ze de rijkdom van de flamenco ontdekt. Ghalia speelde met o.a. Yoda (didgeridoo, djembé, klarinet), Alpalna (Arabo-Indisch), Timnaa (Spaans-Arabisch), Mâäk’s Spirit (Arabo-jazz) en Hh Kaly (DJ en Arabo-Indische zang).
World of Music Award
Ghalia is in 2008 uitgeroepen tot winnaar van de World of Music Awards. Dit is een prijs voor het beste wereldmuzieklied, die jaarlijks wordt uitgereikt door de Britse organisatie We Are Listening.
Bert Cornelis
Bert Cornelis is een jonge Belgische sitarspeler. Sinds 15 jaar specialiseert hij zich in de Indiase klassieke muziek, daarin geïnitieerd door Pandit Ashok Pathak, een van de meest getalenteerde sitarvirtuozen van vandaag en zoon van de legendarische sitarmeester Balaram Pathakji.
Nadat Bert jarenlang lessen volgde bij Pandit Ashok Pathak, besloten ze de Guru-Sisha Parampara ceremonie af te sluiten, waarbij leraar en leerling beslissen om zich voor de rest van hun leven te aan elkaar te verbinden. Deze ceremonie creëert een diepe band en is een belofte om de muziek naar beste vermogen door te geven en te onderrichten.
Een andere belangrijke persoon op Bert’s muzikale en spirituele pad was wijlen Swami Dhyanabjananda. Hij was de eerste Indiase muziekleraar in België en de eerste meester van de Sangit Academie. Bert bezocht hem herhaaldelijk in zijn huis in het oosten van Nepal. Repetities en spirituele gesprekken leidden tot een beter begrip van de Indiase cultuur en van de verwevenheid van muziek en spiritualiteit. Swami Dhyanabjananda ondersteunde Bert ook in zijn keuze om leerling te worden van Pandit Ashok Pathak.
Bert studeerde aan de Prayag Samngit Samiti, de Universiteit voor klassieke Indiase muziek in Allahabad (India) en aan de Londense Pandit Ram Sahai Sangit Vidyalaya. Verder studeerde hij sitar en Indiase muziek aan de private Sangit Academie in Brussel.